Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ankh-Morporkh

23. 1. 2009

Ankh-Morpork
(moderní morporkština)
Ankhius et Morporkia
(Latátština, původní jazyk)

Znak

motta: Quanti canicula ille in fenestra
(Za kolik by byl ten malý pes v okně)
Merus in pectum et in aquam
(Čistý v srdci i ve vodě)

Rozloha

~50 mil² včetně okolních poddanství(největší městský stát na Zeměploše)
Počet obyvatel ~1 000 000 včetně okolních poddanství
Hustota zalidnění 20 000 bytostí / míle² (rozhodně nejpřecpanější místo na Zeměploše)
Jazyk morporkština
Náboženství velké množství
Nejvyšší bod Věž umění – 800 stop

Ankh-Morpork ( Mapa je zde )leží na řece Ankhu (která se jím díky svému znečištění spíše sune než teče) v místě, kde se úrodné Stoské pláně (nápadně podobné Západní Evropě) setkávají s Kruhovým mořem (zeměplošská verze Středozemního moře). To poskytuje vynikající příležitosti pro obchod všeho druhu. Poloha města v polovině vzdálenosti mezi chladným Středem a tropickým Krajem je ekvivalentní přibližně zemskému mírnému pásu.

Jméno Ankh-Morpork se používá jak pro samotné město, tak pro přilehlá předměstí a poddanství. Kolem města jsou kruhové hradby mající zhruba míli v průměru – řeka pak rozděluje zástavbu na dvě hlavní části: bohatý Ankh a chudý Morpork (kde leží také známá městská čtvrť Stínov ( Mapa je zde) ).

Přes řeku Ankh se klene Mosazný most, který střeží osm kamenných hrochů. Pověst vypráví, že až bude město v nebezpečí, kamenní hroši obživnou a uprchnou.

Ankh-Morpork je obecně řečeno vystavěn na černém jílu, v praxi ale spíše na sobě samém. Díky svému ne příliš pořádnému způsobu života a častým záplavám působeným řekou Ankh si obyvatelé města zvykli stavět nové a nové budovy na tom, co bývalo dříve Ankh-Morporkem, než aby pořád odstraňovali nánosy bahna a civilizace kolem svých domů. To má za následek dvě věci: mnoho lidí má pod domem sklepení, se kterým neví, co si počít a pod celým městem existuje síť jeskyní starých kanálů a ulic, která umožňují těm, kdo je znají, nepozorovaný pohyb po městě. S krumpáčem a lopatou by se človek dokázal klidně prokopat z jednoho konce Ankh-Morporku na druhý. Pokud ale umí dýchat v bahně. Trpaslíci v některých oblastech vybudovali komplexní systém tunelů s vchodem v Melasové ulici, který se poté stal majetkem města.