Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knihovník

24. 1. 2009

ObrazekKnihovník je lidoop, tedy přesněji řečeno orangutan. Nikdy o něm neříkejte, že je opice. Protože není. Jeho stav mu vyhovuje, protože s délkou jeho rukou a nohou se bez nejmenšího problému vyhoupne do nejvyšší police s knihami. Ale má to i další výhody. Kdo by se nebál dvou velice silných rukou?
       Jeho lidoopí slovní zásoba mu sice dovoluje říkat jen "Ook" nebo "Eek", ale i s těmito slovy si bohatě vystačí. Knihovník nebyl vždy orangutanem. Do této podoby se proměnil. Tuto nehodu způsobil Mrakoplaš, a to jen nepatrnou chybou. Otevřel Oktávo. Uniklé zaklínadlo pak proměnilo "lidského" knihovníka v orangutana.
       Velice často se objevuje v neobvyklých situacích v Ankh-Morporku. Chvíli hrál na klávesy ve skupině Howling Rocks. Velice dobře rozumí knížkám (zvláště těm magickým) a stará se o ně s nevídanou láskou a péčí. V jeho rukou se rozplývají i takové knížky, které jsou většinou připoutány velmi pevným řetězem. O knížkách ví naprosto všechno. Miluje buráky, a to hlavně ty z hostince u Zašitého (Prokopnutého) bubnu.

Orangutansko-lidský slovník. Významný projekt, který vzal na svá bedra Knihovník

Ook: Oh, velice se omlouvám, nevšiml jsem si, že v této tlupě už jeden dominantní samec je.
Ook: Tak já prostě půjdu, sednu si támhle a budu úplně zticha, ano?
Ook: Jsi mimo svůj strom. Tohle je můj strom.
Ook: Ano.
Eek: Ne.
Ook: Banán.
Ook: Může se vám to zdát jako živá kyslík produkující biomasa, ale pro mě je to domov.
Ook: Nezahlédl jste tady někde před chvílí deštný prales?